Baharatlar

Ev için ilk alışverişe çıktığımızda sudan çıkmış balık gibiydik. Hangi yağ, hangi un gibi kafamızda tonla soru vardı. Bazılarını deneme yanılma yöntemi ile bazılarını ise araştırarak cevapladık. Baharatlar konusu ise kafamda çok netti. Baharat dediğin Mısır Çarşısı’ndan alınırdı. Hangi baharatları almam gerektiği konusunda annem ufak bir liste hazırladı. Elimde liste Mısır Çarşı’na girdiğimde turistlere yönelik dükkanlar veya zincir markalar yerine sadece baharat satan o küçük dükkan dikkatimi çekti. Bu yazıyı hazırlarken internetten yaptığım araştırma sayesinde bu dükkanın 1951 yılından beri hizmet verdiğini ve çarşının en eskilerinden olduğunu öğrendim. Zaten gidip gördüğünüzde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. (Adres: Mehmet Kalmaz Baharatçı No:41/1 Mısır Çarşısı, Eminönü) Halen burasını Mehmet Kalmaz’ın oğlu Adnan Kalmaz işletiyormuş. Adnan bey aslında hukuk mezunu fakat babasından devraldığı bu bayrağı taşımak ve burayı yaşatmak için mesleğine devam etmemiş. Bu bilgiye de Sihirli Tur’un web sitesindeki video sayesinde ulaştım.

Baharatlar

Susam ve Ben - Baharatlar

Baharatlar

Susam ve Ben - Baharatlar

Adnan bey’e bu işte acemi olduğumu söylediğimde hangi baharattan kaç gram almam gerektiği konusunda çok yardımcı oldu. Üstüne birde evliliğim ile ilgili nasihat ve hayır dua aldım. Baharatlarıma kavuşmanın heyecanı ile annemin listesi çöpe gitti. Ama aradan zaman geçtiğinde baharat kavanozlarının evin çeşitli yerlerine dağılmasından ötürü biten baharatları kontrol etmek için ayrıca bir liste oluşturmaya karar verdim. Liste oluşturmak alışverişe çıkmadan önce gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. Sonuçta İstanbul’un karmaşasında insan Mısır Çarşısı’na o kadar sık gitme fırsatı bulamıyor. Gitmişken de eksik bir şey kalmasın istiyor.

Baharatlar

Susam ve Ben - Baharatlar

Baharatlar

Susam ve Ben - Baharatlar

Hazırladığım bu listenin benim gibi henüz mutfak konusunda acemi olanlara faydası olacağını umuyorum. Listeye ayrıca baharat dışında birkaç ekleme daha yaptım ve kullanım yerlerine göre kategorilere ayırdım. Elbette bazı baharatlar farklı kategoriler altında birden çok yerde kullanılabilir.

Çorba ve Ana Yemekler

Salata ve Kahvaltılıklar

Hamur İşi ve Tatlılar

Bitki Çayları

Yazının Orjinali: Susam ve Ben - Baharatlar (2011-08-13)